Een werken-bij wérkt als je als werkgever een goed verhaal vertelt. Dat een sollicitant meteen ziet, leest en vooral voelt waarom hij bij jou zou moeten solliciteren. Of juist niet.

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Frankwatching

En wat is dan een goed verhaal? Een goed verhaal is een verhaal dat klopt. Een goede werken-bij laat zien waar het bedrijf echt van is, in beeld en woord, en in kort bestek. Het inrichten van effectieve werken-bij  pagina’s komt aan op: weten waar de kern van jullie organisatie zit en dit vervolgens zo aansprekend mogelijk vormgeven.

In dit artikel verzamelen we voorbeelden van werken-bijpagina’s die in één klap duidelijk maken wat voor soort tent ze zijn. Kansen om de organisatie helder neer te zetten zijn bewonderenswaardig goed gegrepen: inspirerende employer branding voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsmarktcommunicatie.

Werken-bij-pagina’s of een hele site?

Hierboven verwoordden we het met opzet een beetje vaag; we hebben het over de werken-bij. Voor het punt dat we in dit artikel willen maken, maakt het niet uit of je werken-bij vormgeeft op enkele pagina’s binnen een corporate website of dat je kiest voor een stand-alone recruitment website. Mocht je meer willen lezen over verschillende typen recruitmentsite, vind je hier een fijn artikel van Arjen Elbers.

Vacatures of werken-bij?

Een belangrijk onderdeel van de werken-bij zijn natuurlijk de vacatures. Maar een werken-bij-website of werken-bij-sectie binnen een corporate website biedt meer. Het begint natuurlijk bij een passende functie en mooi salaris, maar vervolgens wil een sollicitant weten of hij zich thuis zal voelen in de organisatie. Naast vacatures vindt de werkzoekende er meer over de organisatie, collega’s en arbeidsvoorwaarden. Een belangrijk aspect daarbij is: de wens wezenlijk kunnen bijdragen. Een goede werken-bij vertelt een toekomstig medewerker: dit is het wat we de wereld bieden en jij kunt daarbij een rol spelen.

Een goed verhaal

Employer branding begint bij de kern van het verhaal: bij missie en visie; bij het antwoord op de vraag: waartoe zijn we met deze organisatie op aarde; of om het met Simon Sinek te zeggen met de why. We zien sterke voorbeelden van bedrijven die hun werken-bij openen met een stevig statement: hier zijn we van, daar hebben we jou bij nodig (en word jij ook nog beter van).

Bol.com zet in op purpose: ‘het dagelijk leven makkelijker maken’
Bol.com zet in op purpose: ‘het dagelijk leven makkelijker maken’

Bol.com zet in op purpose en zegt: “Samen veranderen we retail, om het dagelijks leven makkelijker te maken.” Het online warenhuis nodigt sollicitanten uit om mee te doen en een passende vacature te zoeken.

Opvallend is dat er boven het zoekveld niet staat “Kom werken bij bol.com” of dat de landingpage opent met “Vacatures”- zoals veel werken-bij’s wel doen. Bol.com gaat ervan uit dat een bezoeker van de werken-bij wel weet waar hij voor komt en gebruikt de kostbare ruimte voor een statement dat zinvol belooft.

Met een ander voorbeeld laten we zien hoe zonde het is als de werken-bij begint met een open deur. De werken-bij van Afas opent met: “Werken bij Afas?!” Ja, duh, daar kom ik hier toch voor?

Is werk ‘gewoon’ werk bij Afas?
Is werk ‘gewoon’ werk bij Afas?

Verder in de site heeft Afas het wel over purpose en ze verwoorden het lekker: “Wij maken bedrijfssoftware. Sexy hè! Of nou ja, in elk geval onmisbaar voor ieder bedrijf. Omdat bedrijven bezig willen zijn met hun eigen product of dienstverlening, en niet met de administratie die daarbij hoort. […] Zo houden ondernemers tijd over om te doen wat ze moeten doen: ondernemen. En dát vinden we oprecht sexy en inspirerend!” Goeie tekst. Verderop noemen ze zichzelf De ideale twaalfde man. Mooi verwoord, wij zouden de de werken-bij openen met ‘Ben jij de ideale twaalfde man?’ of ‘Vind jij bedrijfssoftware ook sexy?’.

Spannender binnenkomer: ‘Ben jij de ideale twaalfde man?!
Spannender binnenkomer: ‘Ben jij de ideale twaalfde man?!

We vinden veel voorbeelden van werken-bij’s die inzetten op purpose, we noemen er een paar. KPN Jobs is een überhippe website die je uitnodigt om samen impact te makenCentric spoort sollicitanten aan: verander de wereld met techniek. En bij a.s.r. kom je doen waar anderen over praten. Een goede baan met een fatsoenlijk salaris is niet genoeg, we werken óok om bij te dragen aan de wereld.

Fotografie en video

Goeie werken-bij’s vertellen het verhaal met betekenisvol beeld. Veel werken-bij’s openen met een video met sfeerbeelden van de werkomgeving en collega’s. Korte shots, dynamische montage. En Organisaties als Defensie en Coolblue lenen zich natuurlijk voor geweldige video’s, maar ook de Belastingdienst laat zien dat zijn taak midden in de samenleving purpose heeft.

Werken bij de Belastingdienst: zorgen dat Nederland blijft draaien.

Productie van een video is duur. Gelukkig kan het ook met fotografie, een verhaal kun je zelfs vertellen met één welgekozen beeld. Met één knettergoeie fullscreen hero image laten Heijmans, de Nederlandse politie en KLM zien hoe cool werken in de bouw, bij de politie en in de luchtvaart is.

Ben jij een maker? Versterk het team bij Heijmans
Ben jij een maker? Versterk het team bij Heijmans

Toekomstige collega’s vertellen

Leuke collega’s vinden we allemaal belangrijk. Natuurlijk vertelt je toekomstige baas dat die baan tof is, maar eigenlijk wil je het horen van de mensen die er al werken. Dan wil je een echt verhaal over het werk, wat er mooi aan is en eigenlijk ook waar uitdagingen liggen. Bovendien wil je echte collega’s met plezier, ambities en hobbies. En een beetje diversiteit, graag. Een goede werken-bij zet medewerkers in als unique selling points.

Selfies van collega’s bij Deloitte
Selfies van collega’s bij Deloitte

We vinden verhalen van medewerkers, bijvoorbeeld bij a.s.r. ‘dit is ons persoonlijke verhaal’ en vanHaren ‘echte mensen met echte verhalen’. Ook zien we video’s waarin collega’s vertellen over het werk, zoals bij de Brandweer.

Plaatjes van uitjes en feestjes lijken bij de werken-bij te horen. Blijheid is natuurlijk onderdeel van het verhaal. Soms doet al dat even-handjes-in-lucht-voor-de-foto geforceerd aan, net niet helemaal echt. Bij WE trekken ze het over de top met een foute gif, en die is dan wel weer leuk.

Blije medewerkers bij WE

Humor

Grappen maken op een werken-bij misschien link, een nieuwe baan is immers een serieuze aangelegenheid. Bovendien moet humor passen bij het verhaal van de organisatie. Lolligheid en Defensie, de Belastingdienst of een bank gaan niet echt goed samen. Maar als het past, maakt een beetje humor de boel meteen wel sympathiek en echt.

Snackproducent Van Geloven – van Cora van Mora – opent de werken-bij met de vraag: “Snack jij naar een (nieuwe) baan?” Leuk gevonden en passend. Alleen jammer dat er dan geen fijne visual maar alleen een blok tekst naast staat. Een snack is immers een uitstekende metafoor voor een nieuwe baan.

“Snack jij naar een (nieuwe) baan?” bij krokettenfabrikant Van Geloven
“Snack jij naar een (nieuwe) baan?” bij krokettenfabrikant Van Geloven

Coolblue – alles voor een glimlach – doet het altijd en overal goed met grappige teksten. Ook op de werken-bij. Zelfs voor zelfspot is ruimte, ze zetten heerlijke bloopers op de pagina die over de bedrijfscultuur gaat.

Zelfspot bij Coolblue
Zelfspot bij Coolblue

Bij Bol.com kun je je geschiktheid voor een baan in vijf vragen testen. Vooral de obvious foute antwoorden zijn geinig en leveren ook leuk commentaar: maar helaas bleken we niet zo’n goede match.

Hoewel hartgrondig vloeken niet bij iedereen in goede aarde zal vallen, kunnen we ons wel voorstellen dat dit Belgische marketingbureau met deze vacaturetekst precies de goede office manager gevonden heeft:

Bureau zoekt officemanager
Bureau zoekt officemanager

Awards

Opvallend was dat we op veel werken-bij’s een stempel ‘Beste werkgever’ of iets van die strekking tegenkwamen. Het waren er zoveel dat we ons gingen afvragen hoeveel van dit soort prijzen er jaarlijks uitgereikt worden. Maar goed, de boodschap is toch dat er ergens een deskundige jury vindt dat deze werkplek beter is dan andere werkplekken. Toch een pluspuntje.

Beste-werkgever-award galore
Beste-werkgever-award galore

Online recruitment bloeit

Kortom, een goede werken-bij vertelt een verhaal dat hout snijdt. Een vacaturezoeker leest, ziet, voelt, hoort en – wanneer het gaat over bitterballen en vlammetjes – ruikt of de organisatie hem past of niet. We vonden veel meer inspirerende voorbeelden dan we in dit artikel kwijt konden, online recruitment in Nederland bloeit!

Het is dat wij al een leuke, zinvolle baan hebben…

Bekijk volgende blog

Hero

Online jaarverslag: 9 elementen die het echt goed maken

bekijk blog
Volgende