Een website tjokvol cijfers, tabellen en grafieken, hoe maak je die aantrekkelijk voor niet-economen? ‘Doe maar iets hips’, zeiden ze bij het Centraal Planbureau. Het resultaat is een ruimhartig toegepaste Rijkshuisstijl.

Het Centraal Planbureau maakt sinds 1945 onafhankelijke, beleidsrelevante economische analyses. We kennen het instituut allemaal wel van de verwijzingen naar rapporten en ramingen tijdens het journaal of in de krant. Maar wie is weleens op de website van het CPB geweest? Wij eerlijk gezegd ook niet, voordat we aan deze klus begonnen. Hopelijk brengt de nieuwe site daar verandering in.

Meten is weten

Als de dooddoener ‘meten is weten’ ergens opgaat, dan is dat voor het CPB. Maar natuurlijk ook voor webdesign. Daarom hebben we eerst de huidige website grondig onder de loep genomen. De belangrijkste vraag: zit alles functioneel goed in elkaar? Dat bleek het geval. Daarnaast wilde het CPB graag een pressroom met contactpersonen, infographics, downloads en dergelijke op de nieuwe site. Hiervoor onderzochten we de beste opzet en werkwijze aan de hand van een interactieontwerp.

Grafisch ontwerp

Met het functionele deel van de site op de rails diende zich de echte uitdaging aan. De mensen van het CPB denken vooral in cijfers en teksten. Maar de meeste websitebezoekers zijn geen economen, voor hen schrikken cijfers en tabellen maar af. Daarom ontwierpen we een toegankelijk grafisch concept met veel ruimte voor beeld. Foto’s, en dan het liefst foto’s met mensen, maken de abstracte informatie toegankelijker.

Flatteus flat

Overheidswebsites moeten allemaal conformeren aan de Rijkshuisstijl, maar het CPB gaf ons de ruimte de randen op te zoeken. ‘Doe maar iets hips’, luidde het verzoek. Experimenteren met de Rijkshuisstijl, dat zijn opdrachten waar onze designers extra vroeg hun bed voor uitkomen. We ontwikkelden een moderne flat-design variant in een strak stramien. Flatteus flat, al zeggen we het zelf.

Resultaat

Ten slotte hebben we ook de frontend gebouwd. De website is gekoppeld aan de databases van het CPB. De interne ontwikkelaars van het CPB ontsluiten de schat aan informatie die zich daarin bevindt met behulp van Drupal 8.

Bekijk volgende case

Drie waterschappen

Heel veel droge voeten en schoon water

bekijk case
Volgende